Dannelsesrejse 4 #Trump vs #Clinton – hvad er det der demokrati egentlig?

På vej mod den amerikanske valgkamp har #Farsunivers taget en afstikke til Island og var en tur i nationalparken Þhingvellir som både rummer kimen til det moderne demokrati, da det var her det første Ting afholtes i år 930, men det er også her Euroasien møder Amerika. 

Så man skal holde fokus. Det måtte Far sande da han pegede i horisonten og med stor patos sagde DÉR, mens resten af familien kiggede forundret på ham, for mens han talte om et Tindgsted, der havde været for mange år siden, kiggede de efter tektoniske plader som fjerner sig med to cm fra hinanden om året. Det geologiske fænomen som er skyld i de mange jordskælv og vulkanudbrud på Island.

Þhingvellir. Udsigt over det gamle tingsted på Island.

Nå men alle fik opfyldt deres behov og Far forstod jo egentlig godt deres facination af de store naturkræfter…men det er altså en dannelsesrejse ud i valgkamp den lille valbyfamilie har begivet sig ud på, så Far må vist skærpe sin prædiken til sin lille menighed, når nu den har set ned i afgrunden.

I #Farsunivers er man også opmærksom på at man normalt placerer demokratiets vugge i det gamle Grækenland 1500 tidligere, end det første Ting blev afhold på Island. Men det var dog det første Ting i norden og en forløber for et folketing. Og i sin form var der da også en del ligheder (og forskelle Red.) mellem de græske og islandske demokratitanker, som byggende på at løsninger skulle findes i demokratiske samtale, men hvor meget demokratiet er vokset fra sin spæde dåb i Grækeland til sin konfirmation på tingstedet i Island er vanskelig at sige. I hvert fald omfattede det begge steder kun frie borgere, som jo ikke omfattede kvinder, unge, tyende eller slaver.

Når man så betragter den amerikanske valgkamp valbyfamilie er på vej ud i og sammenligner med Trumps syn på emigranter, oplysning, kvinder og neger præsidenter kan man blive i tvivl om demokratiet fantisk er ved at gå i sin mor igen. 

Om saintmichels

www.facebook.com/saintmichels
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *