Kan man drikker filterkaffe og være urban flat white? #Farsunivers

I Farsunivers traf Far, for år tilbage, valget om ikke at betale over 50 kr for en kop kaffe i papbæger for at drikke den uden for på gaden. Godt nok har han boet i hovedstaden i en del år, men er bondefødt og opdraget til at pengene ligger bedst i dybt i de sorte lommer. En beslutning har har forsøgt at holde fast i uanset, hvad de havde fundet på at kalde kaffen på  de mange kaffebarer Far cykler forbi når han har krydset Valbybakke på sin vej gennem hipsterland. Nu cykler Far også rundt i regntøj fra Helly Hansen, og det giver nok heller ikke adgang på en speltkaffebar, blandt de selvbestaltede unge hipstertrendsættere. Altså blandt dem hvor man ikke kan se forskel på forældre og børn, fordi uniformen og frisuren er totalt ens på den casual måde, som tager tusinder af kilojoule at koordinere. I Farsunivers er der også forskel på børne- og voksentøj, så Far her drikker filterkaffen fra moccamaster når han har kæmpet sig gennem mine-espresso-feltet.

UNGDOM: Den periode der er fra man holder op med at gå med regntøj til man begynder på det igen, som manden med cykelhjælmen og cykelbarnestolen sagde da han parkede cyklen ved børnehaven.

Kaffe til den pris i et papbæger er endnu et eksempel på kapitalismens magiske evne til at få frie mennesker til at vælge nye stimulanser, som først er for sjov og siden bliver en vane. Vi har ikke besluttet, det skal være sådan, men vi kan konstatere, at nu køber man kaffe til en gåtur, med samme selvfølgelighed som man køber popcorn til en biograffilm som Rune Lykkeberg skrev og det kom til udtryk i bogen Penge.
Det er ikke sund fornuft, men det er effektiv kapitalisme.

Man kunne således forestille sig, at kapitalismen har indgået et væddemål med Den Sunde Fornuft, om man kan forvandle de dannede og de tjekkede mennesker i København til storbybabyer med sutteflasker, hvis man bare sælger kaffe og kalder det ’to go’. Selv flere år efter mener Den Sunde Fornuft stadig ikke, at den har tabt væddemålet.

Der er altså mange områder i Provinsen, hvor de har så meget kritisk modstand, at de ikke hopper på den, siger Den Sunde Fornuft.

Når Far ruller sig ud og citerer sådanne teorier plejer det at have den konsekvens at tilhørerne trækker på skuldrene og enkelte måske endda på smilebåndet. Men ikke hans kone som er af etnisk jysk oprindelse og derfor ligger under for den sunde fornuft, ikke kun i intellektuel teoretisk afstand, som Far, men også i praksis. Så nu har det mødrende ophav i Farsunivers købt en kaffemaskine, der på sigt skal erstatte Fars elskede og storbysidentitetsskabende espressomaskine.

Den er lige leveret med posten og Mor er ikke hjemme så den påtagede urbane fader overvejer en tur på genbrugsstationen, så han kan holde fast i sin urbane flat white espresso identitet – eller måske skal han bare sætte kaffe over og håber på Mor har basser med fra Jydebageren (som de kalder bagren med det hvide brød og kager uden spelt, men med sukker)

Tak til @listen årskavalkade for inspiration.

Om saintmichels

www.facebook.com/saintmichels
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *