København er en kulturprovins, der har lukket om mandagen

I farsunivers undrer vi os over hvorfor alle de store kulturinstitutioner har lukket om mandagen, når byen summer af liv og potentielle kunder – er vores hovedstad i virkeligheden temmelig provinsiel.

I sommerens løb har medierne igen fortalt historier om dyr mad og dårlig service i Hovedstaden og at udenlandske turister er trætte af Danmark.

Om det virkelig står så slemt til er vanskeligt at afgøre, men der går jo sjældent røg af en brand uden der er ild. Vi havde selv nogle venner på besøg fra Dubai. I mandags havde jeg aftalt en mandefrokost med min gamle ven. Vi skulle mødes, når de havde været ude at se på lidt kunst. Det blev ret tidligt for Statens Museum for Kunst, som de havde udset sig, havde lukket om mandagen. Da vi mødtes spurgte han naturligt nok, hvordan det kunne være, specielt i noget han opfattede som højsæson for turisme og om det kun var Statens Museum for Kunst eller der var normalt på de danske museer.

Jeg måtte med skam melde, at det desværre var normalen, også når hovedstaden var fyldt med turister og at det desværre ikke kun var museer der havde lukket, men også en del restauranter bl.a. den jeg havde udset mig til vores mandefrokost (og godt det ikke var en søndag, for så er det stort set umuligt at finde en ordentlig restaurant der har åben). Vi fandt nu et ganske udemærket alternativ på Maven midt i byen og 50 meter fra Strøget. Men langt nok til at der er en verden til forskel på kvaliteten fra den lange gade og heldigvis også på den positive side, da regningen kom. Men sådan er det jo i mange byer, at der hvor der er flet af de hurtige turister, er også den ringeste kvalitet til den højeste pris.

Til gengæld måtte jeg så erkende at jeg ikke havde nogen fornuftig forklaring på, at vore museer har lukket om mandagen og jeg måtte indrømme, at jeg også selv var gået forgæves på den danske kulturinstitutioner om mandagen i mine ferier.

Vi fandt ikke nogen gode forklaringer, andet end at fiskerne ikke fiskede om søndagen og ikke landede fisk, så derfor holder fiskehandlerne lukket om mandagen.  Det har selvfølgelig ikke noget med det at gøre, men forklarer at vi har haft en tradition for at nogle erhverv (bagere, frisører m.m.) har holdt lukket om mandagen, men der er ikke mange der har holdt fast i det andet end nogle restaurationer (specielt nogle små, hvor det handler om at personalet skal have en fridag i ny og næ) og altså de danske museer og også det helt store statsinstitutioner.

20130802_185348

I den lille Valbyfamilie synes vi Frederecia Teater gør det fantastisk og er vi ikke i tvivl om, at man godt kan spille på hovedstadens store scener i sommerferien, det håber vi også går op for ledelsen i Det Kongelige Teater.

I vores snak kunne jeg så med stolthed fortælle, at nu var der kommet sommerteater i hovedstadens stolte Opera. Eller det er jo så et gæstespil fra provinsen, hvor Frederecia teater opfører Aladdin for Det kongelige Teater tror åbenbart ikke på at det er muligt at lave en forretning ud af at spille i sommerperionden, hvor hovedstanden jo bare er fyldt med turister. Det var derfor med stor begejstring jeg kunne fortælle om det storslåede show, som havde begejstret vores unger ud over alle grænser og selv den gamle Far måtte overgive sig til lampens ånd, på trods af sin skepsis over for musical som genre. Jeg kan også glæde mig over de flotte anmeldelser og at de tilsyneladende har solgt rigtig mange billetter. Fedt at et mindre provinsteater kan komme og vise det etablerede KONGELIGE TEATER, at det er dem der tænker provinsielt og ikke udnytter potentialet.

Min begejstring smittede at på min kammerat, som straks greb sin smartfon og forsøgte at bestille biletter til om aftenen, men desværre var det jo MANDAG, så der spillede de ikke!!!!

(I forhold til en teaterforestilling, kan forklaringen jo også være at skuespillerne har behov for en fridag, men det kan man vel organiserer sig ud af på et museum, hvor det ikke er de sammen personer der skal stå på scenen hver dag)

Måske er der noget om snakken, turisterne er trætte af Danmark.

 

 

 

Om saintmichels

www.facebook.com/saintmichels
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *