Er mænd til fare for deres børn?

20130417_182019

“Far, marshmallows smager altså bedst når man spiser dem direkte fra sværdet og lige fra grillen”

Mon der sker flere ulykker i hjemmene, når fædre er alene hjemme med deres børn, end når mødre er det?

Det kom vi til at snakke om på årets første grillaften, hvor den ti-årige på et tidspunkt sagde, at hendes 1 årige lillebror nok ikke havde fået lov at spise de brandvarme grillede skumfiduser direkte fra det sværd vi havde grillet dem på, hvis Mor havde været hjemme.

Det er ikke sikkert og jeg vil da ikke udelukke, at Mor måske er lidt mere pylret når det kommer til knægtens direkte deltagelse i de daglige gøremål og vi kan så kun håbe hun ikke opdager hvordan vi har spist vores marshmallows. Vi håber iøvrigt heller ikke, at hun opdager at vi indtog dem lige før den lille skulle i seng, for vi ved jo fra utallige speltkvinder, at sukker er det rene gift for børn. Knægten er så i øvrigt ligeglad og sover trygt og faldt usædvanligt hurtigt i søvn, om det så skyldes sukker eller den megen udeaktivitet, skal jeg lade være usagt. Men jeg tror generelt der, også her i huset, er en tendens til at der er mere pyller om den lille, når han er alene med Mor. F,eks. tror jeg ikke at den 1 årige knægt får lov, at bruge den kniv han bruger sammen med Far, hvis han hjælper Mor i køkkenet eller……nej det er meningsløst at skrive om, for det er jo Far han hjælper i køkkenet, for i vores lille Valbyfamilien er vi i et segment, socialklasse og aldersklasse, hvor det er mændene der sørger for madlavningen. Men det er en helt anden historie, som vi iøvrigt er ved at lave lidt dataindsamling på, som vi senere vil offentligøre.

"Storesøster, nu passer du på ikke at tabe mig, når du både skal holde mig og sværdet ind over de gloende kul"

“Storesøster, nu passer du på ikke at tabe mig, når du både skal holde mig og sværdet ind over de gloende kul”

I dag har vi foranlediget af den 10 årigs bemærkning været på jagt efter statistik om børn kommer mere til skade, når de er alene hjemme med far, end med mor. Det er ikke lykkedes os at finde ud af.

Vi kan finde statistik på at hvert syvende barn til og med 15-årsalderen sidste år var en tur forbi skadestuen. For de små er det hjemmet, der er belagt med flest fælder. 57 pct. af de 0-5 åriges ulykker sker nemlig i deres boligområde. Yderligere 26 pct. sker i dagsinstitutionerne.

Typisk sker skaderne ved almindelig leg og fritidsaktivitet (60 pct.), mens 9 pct. af uheldene sker i forbindelse med huslige aktiviteter. Det dækker over, at børnene fx er med på indkøbstur eller med i køkkenet under madlavningen.

Men intet om det er sammen med mor eller far de kommer til skade.

 

Derimod er vi faldet over en reaktionær Norsk Professor, der påstår at have forskengsmæssigt belæg for at:

fædre til fare

“De fleste mænd er ikke egnede til at tage sig af små børn alene. Kvinder er bedre egnede end mænd til at tage sig af små børn, mener professor Annika Dahlstrøm, som er professor i neurobiologi. Hun fortæller i sin omdiskuterede bog fra 2007 “Kjønnet sitter i hjernen”, at videnskabelige undersøgelser viser, at kvindens og mandens hjerne i princippet er konstrueret med forskelligt udgangspunkt gennem evolutionen for at sikre artens overlevelse.

“Fædre er selvfølgelig meget mindre i stand til at tage sig af børn! Dybt inde i barnet sidder en instinktiv viden om, at mor er den store tryghed og sikkerhed. Barnet er fra begyndelsen vant til sin mor, hendes lugt og hendes stemme. En mor bør ikke forlade sit barn de første tre år, og biologien fortæller hende også, at hun ikke bør gøre det”

Kan føre til kronisk stress hos barnet

“Hvis en far overtager omsorgen for barnet, kan det i værste fald medføre kroniske stress-symptomer, når barnet bliver ældre. Diabetes, hjerte- og karsygdomme, fedme og mange af de sygdomme, vi ser i dag, forårsages af stress. Barnet kan ikke blive lige så stærkt psykisk, som det kunne være blevet, siger den svenske professor, som derfor ikke mener, at fædre bør have orlov alene med barnet det første halve år.”

Hold da op for et tågehorn. Jeg kan simpelhen ikke tage hendes argumentation alvorligt, men det kunne jo være at det var hende, som alle de der kæmper så indæt mod, at fædre skal have barsel lytter til. I den politiske argumentation mod fædrebarsel kunne det i hvert fald godt lyde, som om det var sådanne forskere der blev lyttet til, for jeg er ikke faldet over andre, der i en forskningsmæssig kontekst har argumenter for at det skulle skade små børn at være sammen med deres far, tværtimod. Se #Farsbarsel 30 – Vil mænd bare ikke være sammen med deres børn

Jeg synes hendes udtalelser er så tåbelige og reaktionære, at jeg lader dem stå for sig selv. Men faktisk kan man stadig se dem debatteret i en række af de sociale medier i norden.

I stedet vil vi nyde aftenen og slå mave efter en masse grillet mad (Far er bekendt med at der i grillet kød dannes der kræftfremkaldende (carcinogener) stoffer, men alligevel udsætter han familien for det, så måske den norske forsker har en pointe. Red)

Knægten sover trygt og den tiårige lockoutramte brokker sig over, at nu gider hun ikke lave flere af de matematikopgaver hun fik, da hun var med far på arbejde i dag. Tror hun savner sin skole, fordi der er færre lektier.

20130417_182624

“Far, jeg elsker marshmallows, men tror du ikke Mor kan se jeg ar spist dem når hun kommer hjem?”

Om saintmichels

www.facebook.com/saintmichels
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

En kommentar til Er mænd til fare for deres børn?

  1. Nene skriver:

    Faktisk tror jeg, at pylrethed meget let fører til flere skader end typisk “faderlig laissez-faire”. Min mor var overpylret med mig, og jeg kom hele tiden til skade, fordi jeg aldrig lærte at tumle og falde. Jeg har selv valgt at være sådan lidt far-agtig i min omgang med mine egne sønner. Jeg kan naturligvis ikke vide, om det er en direkte konsekvens af det, men de er begge meget kropsbevidste og kommer kun sjældent til skade, skønt de begge dyrker ekstremsport.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *