Nem karamel på et par timer

I farsunivers elsker vi karameller, ja faktisk er det den eneste form for slik, den aldrende fader finder helt uimodståelig. Dog er der også opstået en erkendelse af at alder, tænder og karamel ad åre kan være en ganske dårlig kombination. Den tid er heldigvis ikke kommet endnu, så denne juleweekend skulle den store karameldrøm udleves. Knægten og Far havde bestemt at de ville lave over 100 karameller og det virkede jo fristende fornuftigt lige indtil de havde rørt i gryden en time tid, før der var de første tegen på tykning, hvilket dog ingen tid var, i forhold til den tid det tog at pakke hver enkel kamel ind i cellofan, af den tykke slags til gaver.

Men til gengæld blev det fantastisk velsmagende karameller som var alt tiden værd.

 • 1 l øko piskefløde
 • 500 g øko sukker
 • 250 g glukosesirup
 • Lidt flagesalt og finthakkede nødder

FREMGANGSMÅDE

 1. Kog det hele sammen indtil karamellen er godt gylden og meget tyktflydende (mere end du regner med). Rør i den med jævne mellemrum, dog mest i slutningen. Karamellen er først kogt færdig, når den er gylden og slipper grydens bund. Det tager laaaang tid, ved jævn god varme. 
 2. Du kan også tjekkke med et sukkertermometer. Karamellen skal minimum være 135 grader, men vigtigst af alt, mørk gylden, tyk og sej. 
 3. Prøv at sætte en lille prøve på køkkenbordet når du tror karamellen er kogt færdig, og kog så lidt længere. Du kan se, om karamelmassen vil blive for blød i konsistensen og derved skal koges mere. Sidste jul måtte vi koge det hele op igen tre gange, så vær tålmodig, hvilket ikke er vores stærkeste side.
 4. Karamellen hældes op i en beholder på ca. 30×30 centimeter, der er foret med olieret bagepapir på både bund og sider. 
 5. Lad karamellen afkøle ved stuetemperatur helst til næste dag. Skær dem ud i passende stykker, der bliver godt 120 stk. Stykkerne indpakkes enkeltvis i cellofan. 
 6. Halvdelen af karamellerne dryssede vi med flagesalt og den anden halvdel fik finthakkede nødder, og en halvdel spiste vi mens vi pakkede, men det ku ikke ses når nu der var tre halvdele. 
 7. Lad det koge en times tid mere hvis det ser sådan ud…

Om saintmichels

www.facebook.com/saintmichels
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *