Araberkomplot – bøger er farlige fordi de gir nye ideer

I dag er det verdens bog- og copyrightdag og i #Farsunivers har konsekvensen været fokus på et Araberkomplot, da det rimer på rabarberkompot.

Det hele startede med at den 5årige har fået nye poetiske læsevaner. Han nye ynglingsdigt står i at læse min Mormor Gebis med titlen Araberkomplot.

En bog med digte som han kan udenad, da Jakob Martin Strid bare har en inspirerende sprogtone og i øvrigt fylder sine bøger med fantastisk illustrationer. Digtende kan også synges, da Las og Dissing har sat dem i musik og “Araberkompot”skal messes som står man i toppen af et arabisk bedetårn. Knægtes synes også det er sjovt når Far råber digtet ved sengetid, hvad resten af familien musikalitet til gengæld ikke helt rækker til.

Far er også vild med poesi, så alt var fryd og gammen. Lige indtil knægten begyndte at spørge ind til meningen med digtet. Det med araberkomplot var nemt nok at forklare i en paranoid terrortid, som knægten jo ikke kan undgå at følge med i. Men det med rabarberkompot var straks værre. Den 5årige blev ved at spørge “Men hvordan smager rabarberkompot”, “hvor gror der rabarber?” “kan vi ikke bare købe nogen eller lave noget?”

Den folkeoplyste fader ville selvfølgelig gerne hjælpe sin søn ind i kompottens verden, men da faderen er bondeæt og derfor opdraget til at være påholdende og kendte priserne på et bundt rabarber hos grønthandleren, måtte der findes alternativer. Fars landlige dannelse gav ham derfor straks ideen om at han selv måtte gro dem.

Så turen gik til Bauhaus og deres plantamarked, hvor hver stikling rabarber kostede det samme som en potion rabarbergrød hos NOMA. Men så kom Facebook ham til hjælp. Far skrev om der var nogen af hans “venner” der havde rabarberplanter de ville dele. Det var der. Det første bud kom fra en ven næsten 100 km væk, den næste 75 km væk, men det var måske forventeligt, når man er bondetfødt og nu forsøger at være urban i hovedstaden. Så Far tænkte at udgifterne til en sådan tur prismæssigt modsvarede Bauhauspriserne. Men så kom Facebook ham endnu engang til hjælp, da kvarteret hvor han bor, har en facebookgruppe. På den spurgte han også og straks var der bid. Så knægten og hans fader udstyrede sig med spade og sæk, vandrede ned ad vejen og kom naboerne ved.

Så weekenden er gået med at grave, plante og sylte, hvor far egentlig havde forestillet sig, at han skulle have læst en masse, når nu det var verdens bogdag. Men sådan er det med bøger og litteratur, de er uforudsigelige, giver indsigt i ting man ikke kender og skaber inspiration til at gøre noget helt andet end man havde planlagt.

Så nu har man rabarber i haven og rabarberkompot på henkogningsglas, for knægten kunne ikke li det.

20170422_152621

20170422_152803

20170422_163845Fakta
For tiden er der fokus på fakta, og da Far i sit arbejdsliv er bogens mand og sidder i UNESCO National kommission kommer her lige lidt faktuelle oplysninger om  Verdens Bogdag som ifølge WIKIPEDIA bygger på en mangeårig tradition i den katalonske del af Spanien. Her fejrer man dagen ved at give en bog og en rose til den, man holder af.

I 1995 blev datoen 23. april af UNESCO udpeget som bogens og ophavsrettens dag.

Markeringen af dagen er siden blevet en tradition i lande over hele verden, I Danmark har dagen aldrig rigtig slået igennem, selvom bl.a. bibliotekerne på forskellig vis har forsøgt at markerer den i smarbejde med bla. boghandlere, forfattere og forlag.

Hos FN kan man læse: It was a natural choice for UNESCO’s General Conference, held in Paris in 1995, to pay a world-wide tribute to books and authors on this date, encouraging everyone, and in particular young people, to discover the pleasure of reading and gain a renewed respect for the irreplaceable contributions of those, who have furthered the social and cultural progress of humanity. With this in mind, UNESCO created the World Book and Copyright Day

Om saintmichels

www.facebook.com/saintmichels
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *